Husordensregler
For at alle beboere skal trives er det viktig at vi følger noen felles regler.
Disse husordensreglene er enstemmig vedtatt av begge styrene i sameiene Nedre Vaskegang 2 & 4 på felles styremøte 25.10.17.
Bruk av leiligheten
Generelt om bruken av bygget
Leilighetene skal kun brukes som bolig, og må ikke brukes slik at andre påføres sjenerende støy eller annen ulempe.
Innvendig vedlikehold
Alt innvendig vedlikehold av leiligheten påhviler den enkelte leilighetseier. Dette inkluderer også vannkraner, wc, oppvaskmaskin og synlig rørledninger og avløpsrør.
Vasker og sluk
Fett, kaffegrut eller annet som kan forårsake tilstopping må ikke tømmes i vask eller sluk. Til wc må det bare brukes dopapir. Ved renhold av vask og sluk må det ikke benyttes midler som kan skade rørene.
Røykvarsler og brannslukningsutstyr
Det er installert røykdetektor i hver leilighet. Det er svært viktig at detektorene ikke tildekkes, frakobles eller på annen måte forandres på fordi dette kan føre til at den enkelte alarm ikke fungerer som den skal.
Alle beboere skal gå ut av leilighetene hvis brannalarmen utløses. Heisen skal ikke brukes ved alarm, ta trappen. Det er ikke tillatt å slå av brannalarmer uten at noen som bor i leiligheten som har utløst alarmen har meldt i fra om at det ikke er brann. Brannpanelet befinner seg i første etasje i trappeløpet i NVG2 og i NVG4. Der står det info om hvilken brannalarm som er utløst. Dersom ingen dukker opp kan man velge mellom å undersøke området selv eller ringe brannvesenet. Alarmen skal ikke skrus av før det er avklart om det brenner på det området/leiligheten hvor brannalarmen er utløst. Dersom det er tegn på at det ikke er falsk alarm skal brannvesenet varsles straks. (Brannsystemet varsler ikke brannvesenet automatisk)
Aktiviteter som kan føre til brann
Oppbevaring av gjenstander som kan medføre fare for brann, eksplosjon eller annen skade er ikke tillatt verken i bolig, boder eller på andre fellesarealer. Det oppfordres til varsomhet ved bruk av gjenstander eller annen aktivitet som kan medføre brann, som f.eks. bruk av levende lys, røyking osv.
Støy
Radio, TV, musikkanlegg og musikkinstrumenter
Volumet på radio, TV eller musikkanlegg må ikke være så høyt at det sjenerer naboene. Bruk av musikkinstrumenter eller annen høylytt underholdning er ikke tillatt før kl. 08.00 og etter kl. 23.00.
Drill, slagbor og lignende
Det er ikke tillatt å banke eller bruke drill, slagbor o.l. før kl. 08:00 og etter kl. 21:00 på hverdager. Banking og boring er ikke tillatt etter kl. 17.00 på lørdager. Det er ikke tillatt å banke, bore o. l på søndager og helligdager. Ved større utbedringer eller omfattende vedlikehold skal naboene og styret varsles.
Fester og større sammenkomster
Dersom det skal arrangeres større sammenkomster eller fest skal dette varsles enten på oppslagtavlen nede eller post i Facebook-gruppen til sameiet. Det må legges ved mobilnummer slik at det er mulig å få kontakt med den som arrangerer festen. For takterrassen, se eget avsnitt.
Ventilasjonsanlegget
Bygningens ventilasjonsanlegg må ikke forstyrres ved at utsugningsventilene tettes igjen, at kjøkkenventilator koples direkte til ventiler eller kanaler, eller på noen annen måte. Slike forstyrrelser kan gi matlukt i naboleilighetene eller forstyrre ventilasjonen der.
Det er ikke tillatt å gjøre justeringer for ventilasjonsanlegget i den enkelte leiligheten, da dette er et balansert fellesanlegg. De som bryter dette forbudet vil bli ilagt eventuelle kostnader i forbindelse med dette.
Frostskader
Alle rom må holdes oppvarmet så vannet ikke fryser. Skader på rør- og sanitæranlegg som skyldes dårlig oppvarming e. l. er leilighetseieren selv ansvarlig for.
Lufting
Lufting av leiligheten må bare skje gjennom vinduer eller gjennom dør ut til svalgang. Det er forbudt å lufte gjennom døren til korridoren.
Tørking, lufting, risting av tøy og tepper
Risting og banking av tepper må utføres på en slik måte at det ikke er til sjenanse for andre som bor i sameiet.
Lufting av klær e.l. skal ikke skje på svalgang når dette er fellesareal med tilkomst til flere leiligheter.
Økonomisk virksomhet
For økonomisk virksomhet i leiligheten som kan medføre sjenanse for andre beboere, f.eks musikkundervisning, må det på forhånd innhentes særskilt tillatelse fra styret.
Lekkasjer og stoppekraner
Hvis rør springer og stoppekran ikke straks kan bli stengt, må skadene begrenses ved å surre et håndkle e. l. rundt lekkasjestedet. La en snipp av håndkleet henge ned i en bøtte eller vask som kan samle opp vannet.
Alle beboere plikter å gjøre seg kjent med hvor stoppekranen til vannet til leiligheten er.
Elektriske anlegg
Hold elektriske ledninger og apparater i god stand. Husk at dårlig vedlikehold av slikt materiell lett kan forårsake brann.
Grilling
Det er ikke tillatt å benytte egen grill på sameiets fellesareal.
Røyking
Det er ikke tillatt å røyke på svalgangene. Det settes opp felles askebeger ute i indre gårdsrom og på takterrassen, som skal benyttes til å kaste røyken.
Det er viktig at askebegrene brukes, siden sneiper blokkerer slukene i gårdsrommene.
Utleie og utlån av leiligheten
Ansvar
Både leilighetseieren og leietakeren har ansvaret overfor boligsameiet for alle skader og ulemper som påføres av leietakeren eller de personer som han overlater bruken av leiligheten til. Dette gjelder både ved utleie og bortlån av hele eller en del av leiligheten.
Leilighetseieren er ansvarlig overfor boligsameiet for at husordensreglene overholdes av beboerne. Leilighetseier skal også ved utleie av leiligheten påse at leietakeren mottar ett papireksemplar av nærværende husordensregler ved overtakelsen av leieforholdet.
Varsel om utleie
Styret skal motta informasjon om alle leietakere slik at styret har oversikt over beboere og enkelt kan komme i kontakt med dem.
Styret i Nedre Vaskegang 4 har fra årsmøtet 2024 vedtatt at det kun tillates maksimalt 60 dagers korttidsutleie årlig per boenhet.
Styret i Nedre Vaskegang 2 har ikke vedtatt det samme, så her er det maksimalt tillatt 90 dager, som er i henhold til norsk lov.
Bruk av fellesarealer innvendig
Trappeoppganger og korridorer
Sykler, barnevogn, kjelker, ski, o.l. må ikke settes på uvedkommende steder, som f. eks. i trappeoppgangene, korridorene og svalgangene. Det er ikke tillat å lagre eller montere gjenstander i oppgang, gang, svalgang eller annet fellesareal.
Barns lek
Trappeoppganger, korridorer, fellesrom og rom for tekniske anlegg må ikke brukes av barn til lek. Påse at barn ikke skriver på veggene, bruker kniv eller på annen måte gjør skade på hus eller anlegg.
Rengjøring av inngangsdører
Rengjøring av egen inngangsdør med dørkarm mot korridor er den enkelte leilighets-eiers oppgave.
Kjellerganger, m.v.
Kjellerganger skal ikke brukes til lagring av eiendeler.
Avfall og tilsmussing
Det er ikke tillatt å kaste fra seg papir, sigarettstumper, snus, tyggegummi e. l. på eiendommens fellesarealer.
I søppelrommet skal det sorteres mellom papp og restavfall. I dunker for restavfall skal det brukes blå poser for plast, grønne for matavfall og vanlige poser for annet restavfall.
Hvis det skulle være fullt i beholderne må man selv lagre eller kvitte seg med avfallet/ pappen. Det skal ikke settes ved siden av beholderne.
Glass, metal og andre gjenstander skal ikke kastes i søppelrommet men kastes ved returstasjoner rundt om i byen. Se nærmeste returstasjon.
Bruk av åpen flamme
Bruk av åpen flamme i boder og kjeller er ikke tillatt.
Rengjøring etter tilsmussing
Ved tilsmussing i korridorer, trappeoppganger, kjeller eller annet fellesareal ut over det som skyldes normal bruk, skal den enkelte gjøre rent etter seg. Dette gjelder også grillen på takterrassen.
Dører
Ytterdører, porter og porttelefon
Ytterdørene og alle dører i kjeller skal alltid holdes låst. Ytterdørene skal ikke stå åpne for lufting. Døren inn til bodene skal alltid holdes låst.
Hensikten med porttelefon er å hindre uvedkommende adgang inn i blokka. Den enkelte beboer er ansvarlig for hvem som slippes inn i oppgangene. Hvis noen man ikke vet hvem er ringer på ens private porttelefon, er det ikke tillatt å slippe vedkommende inn.
Inngangsportene til bygget skal ikke settes i åpen posisjon uten tilsyn.
Loddselgere og andre selgere skal avkreves legitimasjon. Hvis man ønsker å slippe selgere inn, skal man forsikre seg om at de er ute i det ærend de sier at de er.
Elektriske tavler
Dører til de elektriske tavlene med sikringer skal alltid holdes låst.
Melding om defekte låser
Dersom dører eller porter ikke går i lås, må beskjed gis til styret.
Hysdyrhold
Det er tillatt å holde husdyr så som hund og katt i leilighetene. Forutsetningen er imidlertid at dyrene skjøttes på en forsvarlig måte, og slik at de ikke er til sjenanse for øvrige sameiere. Ved klager, avgjør styret om husdyrholdet må opphøre. Det er selvsagt ikke lov å holde husdyr som kan utgjøre en fare for andre.
Husdyrene må ikke etterlates alene i leilighetene hvis dette kan medføre sjenanse for andre.
Dyrene skal føres i bånd på fellesarealene. Eieren må likeledes påse at dyret ikke gjør fra seg på fellesarealene. I tilfelle dette skjer skal det fjernes umiddelbart. Videre forplikter eieren seg til å erstatte eventuelle skader som dyret måtte påføre så vel sameiets eiendom som en enkelt leilighetseiers eiendom.
Ansvarsforhold
Leilighetseieren er ansvarlig for eventuelle skader på sameiets eiendom forårsaket ved uforsiktighet av eier selv eller personer som er på eiendommen på grunn av leilighetseieren (gjester, håndverkere med fler).
Systemnøkler
Tap av nøkler
Tap av systemnøkler skal meldes til styret.
Kopi av systemnøkler
Det er ikke lov å kopiere systemnøkler uten styrets samtykke.
Bestilling av nye nøkler
Ta kontakt med styret på e-post for å få bestilt ny/ekstra nøkler.
Regler for bruk av takterrassen
Bruk
Takterrassen innbyr til mange aktiviteter, men pass på så din bruk ikke stenger andre ute. Enhver eier/beboer plikter å påse at fellesområdene brukes slik at det ikke oppstår ulempe eller ubehag for andre.
Takterrassen er i utgangspunktet forbeholdt beboere og kan ikke reserveres.
Det er som hovedregel ikke tillatt å medbringe flere enn 6 gjester på takterrassen. Dersom det er en spesiell anledning hvor det er ønskelig å ta med flere må det sendes varsel om dette til styrets e-post i forkant. Formålet med denne bestemmelsen er at styret får oversikt over bruken av takterrassen.
Det er ikke tillatt å ha gjester som oppholder seg på takterrassen uten tilsyn fra beboeren som har invitert dem.
Møbler
Alle møbler på takterrassen må behandles med varsomhet. Dersom det oppstår skader skal styret varsles straks. Dersom møblene omrokkeres må de flyttes tilbake når man forlater takterrassen.
Opprydding
Alle som bruker takterrassen må rydde opp etter seg. Takterrassen skal etterlates ryddig og ren. Legg putene fra utemøblementet i putekassene. Pass på at det ikke etterlates sigarettsneiper, tomgods og/eller avfall. Dersom noe er sølt må dette vaskes bort.
Ytterdørene til takterrassen
Dørene skal lukkes når man forlater takterrassen.
Dyr
Dyr kan medbringes, men disse må holdes i bånd og forlate takterrassen dersom andre beboere ber om det. Det er ikke tillatt å bruke takterrassen som lufteplass. For øvrig gjelder avsnittet om husdyrhold også på takterrassen.
Musikk og støy
Det skal være alminnelig ro på takterrassen mellom kl. 23:00 og 08:00. Husk at lyden fra takterrassen høres godt hos de som har vinduer ut mot bakgården.
Det forventes at man holder seg til vanlig innestemme når man oppholder seg på takterrassen.
Dersom flere beboere oppholder seg på terrassen skal det ikke spilles musikk med mindre man får samtykke fra alle. Lydnivået må holdes fornuftig slik at man fortsatt kan bruke innestemme.
Røyking
Dersom det røykes må det vises hensyn til andre.
Røyken skal stumpes forsvarlig. Askebeger som står på takterrassen skal benyttes, eller man skal ta med eget. Det skal ikke stå igjen andre askebegre enn sameiets eget.
Grilling
I henhold til tidligere avsnitt om grilling er det forbudt å bruke medbrakt grill på takterrassen. Vi har felles gassgrill som alle kan bruke. Dersom det er tomt for gass kan du ta med flasken, dra til nærmeste bensinstasjon som selger propan, og bytte den inn i en full tank.
Ta vare på kvitteringen og lever denne til styret for å få refundert pengene. Hvis du selv ikke har tid til å kjøpe ny gass, gi beskjed til styret og/eller skriv på sameiets Facebook-gruppe.